برنامه غذایی مناسب پیش از بارداری
- بهدست:
- دستهبندی: مطالب تفریحی
برنامه غذایی مناسب پیش از بارداری
وبسایت تفریحی پورتال ۱ :: لطفا در ادامه برنامه غذایی مناسب پیش از بارداری را ببینید.
من می خوام قبل از حاملگی به مدت مناسبی که یک پزشک تغذیه مناسب می دونه برنامه غذایی مناسبی داشته باشم.
پاسخ: اگر قد و وزن تان را ذکر نموده بودید و گفته بودید که چه زمانی می خواهید باردار شوید، بهتر می توانستم راهنمایی تان نمایم. اما به طور کلی برای تامین مواد مغذی بهترین روش استفاده از هرم غذایی هست:
در زیر هرم غذایی را برای تان توضیح می دهم.
الف) گروه شیر و لبنیات
ـ این گروه شامل موادی مانند: شیر ، ماست ، پنیر ، كشك و بستنی هست.
ـ مواد مغذی مهم این گروه : پروتئین ، كلسیم ، فسفر ، بعضی از انواع ویتامین های گروه B ، ویتامین A
ـ واحد اندازه گیری: هر واحد از این گروه برابر هست با یك لیوان شیر یا یك لیوان ماست یا ۳۰ گرم پنیر یا یك چهارم لیوان كشك پاستوریزه یا ۵/۱ لیوان بستنی
ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم ، مصرف روزانه ۲ تا ۳ واحد توصیه می شود.
– اثرات بر سلامتی بدن: این گروه، برای رشد و استحكام استخوان ها و دندان ها و سلامت پوست لازم هست.
چگونه از گروه شیر و لبنیات استفاده كنید:
۱ـ از شیر های پاستوریزه شده كم چربی ( ۵/۲ درصد یا كمتر) استفاده كنید.
۲ـ اگر به شیر پاستوریزه دسترسی ندارید، می توانید شیر باز را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و سپس مصرف كنید.
۳ـ سرشیر و خامه كمتر مصرف كنید.
۴ـ از پنیرهای تهیه شده از شیر پاستوریزه استفاده كنید.
۵ـ بستنی هایی را مصرف كنید كه از شیر پاستوریزه تهیه شده باشد.
۶ـ اگر كشك ، پاستوریزه نیست، حتما قبل از مصرف، مقداری آب به آن اضافه كنید و حداقل ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در حال به هم زدن بجوشانید .
روزانه از هر یك از گروه های غذایی حداقل یك ماده غذایی را بخورید.
ب) گروه گوشت و حبوبات
ـ این گروه شامل موادی مانند : گوشت های قرمز( گوسفند و گوساله)، گوشت های سفید(مرغ، ماهی، پرندگان)، امعاء و احشاء(جگر، دل، قلوه، زبان و مغز)، تخم مرغ و حبوبات (نخود، لوبیا، عدس، باقلا، لپه، ماش) هست.
ـ مواد مغذی مهم : پروتئین، آهن، روی و بعضی از انواع ویتامین های گروه B
ـ واحد اندازه گیری : بجای هر ۳۰ گرم گوشت با چربی متوسط ، می توان از یك عدد تخم مرغ یا یك لیوان حبوبات پخته، یك سوم یا نصف لیوان حبوبات خام استفاده كرد.
ـ مقدار مصرف: برای افراد بالغ سالم مصرف روزانه ۲ تا ۳ واحد (۶۰ تا ۹۰ گرم) از این گروه توصیه می شود.
– اثرات سلامتی : این گروه برای رشد، خونسازی و سلامت سیستم عصبی لازم هست.
چگونه از گروه گوشت و حبوبات استفاده كنید:
۱ـ قبل از مصرف گوشت های قرمز، تمام چربی قابل رویت آن را جدا كنید. پوست مرغ را كه حاوی چربی زیاد هست جدا كنید.
۲ـ حتی الامكان از سرخ كردن گوشت اجتناب كنید.
۳ـ مغز و زبان دارای چربی و كلسترول فراوان هست. در میل کردن آنها افراط نكنید.
۴ـ اگر می خواهید گوشت یخ زده را به صورت آب پز بخورید، آن را بلافاصله بپزید و اگر بخواهید بصورت كباب شده یا به صورت های دیگر بخورید، برای خارج كردن گوشت از حالت یخ زده باید آن را ۲۴ ساعت در قسمت پایین یخچال قرار دهید و بعد بپزید .
۵ـ بهتر هست به جای گوشت قرمز، بیشتر از گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی استفاده كنید.
۶ـ برای بزرگسالان مصرف زرده تخم مرغ به علت دارا بودن كلسترول زیاد، باید حداكثر به ۳ عدد در هفته محدود شود.
۷ـ مصرف حبوبات به علت دارا بودن فیبر و پروتئین زیاد توصیه می شود.
ج) گروه نان و غلات
ـ این گروه شامل موادی مانند: انواع نان ، برنج ، ماكارونی ، گندم ، جو و ذرت هست .
ـ مواد مغذی مهم : انرژی ، بعضی از انواع ویتامین های گروه B ، آهن و مقداری پروتئین هست.
ـ واحد اندازه گیری: یك استكان كوچك برنج خام (۸۰ گرم) یا دو استكان كوچك (۱۶۰ گرم برنج پخته) یا یك دوم لیوان ماكارونی پخته یا یک کف دست نان بدون محاسبه انگشتان(فقط نان لواش ۴ کف دست).
ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم ، مصرف روزانه ۶ تا ۱۱ واحد توصیه می شود.
– اثرات سلامتی: این گروه برای تامین انرژی، رشد و سلامت سیستم عصبی لازم هست .
چگونه از گروه نان و غلات استفاده كنید:
۱ـ تا آنجا كه ممكن هست برنج را به صورت كته مصرف كنید.
۲ـ سعی كنید بیشتر از نان های حاوی سبوس( مثل نان جو، سنگك و بربری ) استفاده كنید.
۳ـ نان را به اندازه مصرف خانواده بخرید و از مصرف نان های كپك زده جدا خودداری كنید.
۴ـ برای كامل كردن پروتئین گروه نان و غلات، بهتر هست آنها را به صورت مخلوط با حبوبات مصرف كنید،مثل عدس پلو ، باقلا پلو ، عدسی با نان و … .
گروه میوه ها و سبزی ها مركب هست از :
الف : سبزی ها و میوه های غنی از ویتامین C مثل سبزی های برگی و سایر سبزی ها مثل گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای و میوه هایی مثل مركبات و توت ها.
ب: سبزی ها و میوه های غنی از ویتامین A كه به رنگ سبز تیره و نارنجی هستند مثل سبزیجات برگی، اسفناج، هویج، گوجه فرنگی، طالبی، زردآلو، شلیل، هلو.
ضمنا سبزی ها و میوه ها حاوی مقداری ویتامین های گروه B، آهن و مقدار قابل توجهی فیبر هستند.
ـ واحد اندازه گیری: یك عدد میوه متوسط (یك سیب یا پرتقال یا هلو) یا یك چهارم طالبی متوسط یا ۱۲ دانه بزرگ گیلاس یا ۴ عدد زرد آلو یا ۱۵ حبه انگور یا نصف لیوان آب میوه یا یك لیوان سبزی خام یا نصف لیوان سبزی پخته هست.
ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم روزانه ۲ تا ۴ واحد میوه و ۳ تا ۵ واحد سبزی توصیه می شود. این گروه برای ترمیم زخم ها، تامین دید در تاریكی، سلامت پوست و حفظ مقاومت بدن در برابر عفونت ها لازم هست.
چگونه از گروه میوه ها و سبزی ها استفاده كنید:
۱ـ تا آنجا كه ممكن هست سبزی ها را به صورت خام مصرف كنید، چون ویتامین های آن بیشتر حفظ می شود.
۲ـ از سرخ كردن سبزی ها خودداری كنید.
۳ـ قبل از مصرف سبزی ها و میوه ها، آنها را به دقت شسته و ضد عفونی كنید.
۴ـ در صورت عدم دسترسی به مواد ضد عفونی كننده، می توانید برای شستشوی سبزی آن را در آب نمك (به ازای هر لیتر آب یک قاشق مرباخوری نمك) به مدت یك ربع قرار دهید.
۵ـ تا آنجا كه ممكن هست میوه هایی را كه پوست آنها قابل مصرف هست، با پوست بخورید.
۶ـ برای پختن سبزی ها از آب كم استفاده كنید و از آب حاصل از طبخ سبزی ها در غذا استفاده كنید.
۷ـ برای پختن سبزی، آب را جوش آورید، سبزی را در آب جوش بریزید و مدت ۲۰ دقیقه بپزید.
۸ـ در زمان پختن سبزی، در ظرف را ببندید.
۹ـ برای پختن سبزی های تازه، آنها را بلافاصله بعد از خرد كردن بپزید.
۱۰ـ اگر میوه را پوست كندید، از قرار دادن آن در مجاورت هوا خودداری كنید.
مصرف روزانه ۴ عدد میوه مانند سیب یا پرتقال، برای ترمیم زخم ها، تامین دید در تاریكی، سلامت پوست و حفظ مقاومت بدن لازم هست.
گروه های متفرقه هرم غذایی
این گروه مركب هست از :
الف ـ مغزها (گردو ، بادام ، فندق ، پسته و غیره)
ب ـ چربی ها (روغن های جامد، روغن های مایع، پیه و دنبه، كره، خامه و سرشیر، سس های چرب مثل مایونز و چیپس)
پ ـ قند و شكر و شیرینی ها ( مثل انواع مربا، شربت ها، انواع شیرینی های خشك و تر، انواع پیراشكی های شیرین، آب نبات، شكلات) .
ت ـ ترشی ها و چاشنی ها ( انواع شور، فلفل، نمك، زردچوبه، دارچین و … )
ث ـ نوشیدنی ها ( نوشابه های گازدار، چای، قهوه، شربت ها، پودرهای آماده مثل پودر پرتقال و …)
چگونه از گروه متفرقه استفاده كنید:
۱ـ انواع مغزها، “میان وعده” های مناسبی برای تامین انرژی و برخی و مواد مغذی هست.
۲ـ بهتر هست مغزها به صورت خام مصرف شوند و از نمك كمتری استفاده شود.
۳ـ بهتر هست روغن ها را بیشتر از انواع مایع (با منشا گیاهی) مصرف كنید.
۴ـ از حرارت دادن زیاد روغن ها خودداری كنید.
۵ـ سعی كنید مصرف چربی ها، شیرینی ها و چاشنی ها را محدود كنید.
۶ـ تا آنجا كه ممكن هست، مصرف نوشیدنی های ذكر شده در گروه را محدود كرده، نوشیدنی هایی مثل آب، شیر، آب میوه و آب هویج تازه مناسب هست.
۷ـ برای رفع تشنگی، نوشیدن آب ساده به هر آشامیدنی دیگری ترجیح دارد.
۸ ـ با وجود آنكه چیپس از سیب زمینی تهیه می شود، ولی به دلیل داشتن چربی و نمك زیاد باید مصرف آن را محدود كرد.
بهتر هست به جای گوشت قرمز، بیشتر از گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی استفاده كنید.
رژیمهای غذایی خاص برای انتخاب جنسیت فرزند
یكی از روشهای پُرطرفدار كه امروزه به شكلی رایج برای انتخاب جنسیت فرزند تجویز میشود، رژیمهای غذایی خاص هست كه باید توسط مادر رعایت شود. رعایت رژیمهای غذایی خاص از سوی مادر باعث تغییر دادن میزان اسیدیته (PH) محیط داخلی رحم میشود و این مساله میتواند در بقا و فعالیت اسپرمهایX و Y تاثیرگذار باشد.
با این تفاصیل مصرف برخی غذاها كه سبب اسیدی شدن محیط داخلی رحم میشود، میتواند باعث بقا و فعالیت بیشتر اسپرمهای حاوی X شود و احتمال دخترشدن جنین افزایش یابد. غذاهای حاوی كلسیم و منیزیم مانند شیر و سایر لبنیات، ماهی، میگو، سبزیجات تازه مثل كرفس، پیاز و اسفناج، كاكائو و غذاهای شیرین، همراه با حذف نمك از غذا میتوانند احتمال دختر شدن جنین را زیاد كنند.
از طرفی، قلیایی شدن محیط رحم باعث دوام و فعالیت بیشتر اسپرمهای Y و در نتیجه پسردار شدن میشود و ممکن است با مصرف غذاهایی كه حاوی میزان سدیم و پتاسیم بیشتری هستند مثل غذاهای نمكی، دانههای روغنی، كره و گوشت قرمز ، همراه با حذف شیر و لبنیات از رژیم غذایی، بتوان به این هدف رسید.
آنچه در این میان اهمیت دارد، آن هست كه این رژیمها حداقل باید ۲ ماه پیش از حاملگی رعایت شوند تا اثرات مورد نظر را بر محیط داخلی رحم بگذارند.
اگر بر خلاف تمایل زوجین، حاملگی در این مدت اتفاق نیفتد، ادامه رژیم غذایی در آینده، زن را با كمبودهای تغذیهای روبرو خواهد كرد؛ مثلا نخوردن شیر و لبنیات به امید پسردار شدن، مادر را در آینده با خطراتی مانند پوكی استخوان درگیر میكند. زیادهروی در مصرف غذاهای شور برای پسردار شدن، خطر ایجاد فشار خون بالا و مسمومیت حاملگی و مصرف زیاد شیرینیجات ، خطر بروز دیابت را به دنبال دارد. این خطرات، تهدیدكننده جان مادر و كودك هستند و نمیتوان اهمیت آنها را نادیده گرفت.
استفاده از رژیمهای سخت غذایی، علاوه بر ایجاد كمبودهای تغذیهای میتواند اثرات روانی نامطلوبی در مادر بر جای بگذارد. استرس و اضطراب خود یكی از پیامدهای سختگیری در رژیم غذایی هست كه این مساله نیز در جنسیت جنین بی تاثیر نخواهد بود.
عوامل موثر دیگر
اگرچه بشر با تكیه بر دانش و تجربه توانسته هست بسیاری از عواملی را كه سبب میشود جنین حاصل از لقاح دختر شود یا پسر، بشناسد، اما مطمئنا در این زمینه سازوكارهایی دخالت دارند كه بشر هنوز به آنها واقف نشده هست. مكانیسمهای هورمونی و نقش آنها در تعیین جنسیت جنین، امروزه مورد مطالعه دانشمندان قرار دارد.
بارهای الكتریكی خاصی كه در سطح غشای تخمك و در سر اسپرم قرار دارند، خود یكی از عوامل مهم در تعیین جنسیت جنین هستند. در واقع سطوح یونی با بار الكتریكی خاص خود در سطح تخمك و همینطور اسپرم میتوانند در جذب اسپرمهای دخترزا یا پسرزا نقش داشته باشند. جالب هست بدانید این سطوح یونی در دورههای مختلف زمانی تغییر دادن میكنند.
امروزه دانشمندان بر این باورند كه سیستم ایمنی هر فرد نیز در تعیین جنسیت كودكش دخالت دارد. شرایط اجتماعی اقتصادی زندگی، شغل و حتی شرایط اقلیمی و آب و هوایی در جنسیت فرزند دخیل هستند. این عوامل به خصوص در تعداد و كیفیت اسپرمها در مردان اثرگذار خواهد بود. امروزه محققان دریافتهاند استرس و اضطراب مادر میتواند به طور ناخودآگاه سبب دختر شدن جنین شود. از سویی دیگر دانشمندان سوئدی با مطالعه یافتههای تاریخی تولد و مرگ دریافتهاند، در زمان سختیها مثل قحطی و خشكسالی تعداد دختران به دنیا آمده نسبت به زمانهای دیگر بیشتر بوده هست.
تعیین جنسیت جنین خوب هست یا بد؟
پیشگیری از به دنیا آمدن نوزادان مبتلا به بیماریهای ژنتیكی وابسته به جنس، مانند هموفیلی، یكی از مهمترین اهداف انتخاب جنسیت جنین هست كه البته به روشی مطمئن نیاز دارد. واقعیت آن هست كه روش PGD (تعیین جنسیت پیش از لانهگزینی) به عنوان تكنیكی پیشرفته در دنیا، نه تنها میتواند امكان انتخاب جنسیت جنین را فراهم كند، بلكه میتواند گام بلندی به سوی تشخیص بیماریهای ژنتیكی قبل از لانهگزینی جنین باشد.
گذشته از بیماریهای ژنتیكی، انتخاب جنسیت جنین بر اساس تمایل پدر و مادر با موافقتها و مخالفتهایی روبهروست. مخالفان بر این عقیدهاند كه انتخاب بیشتر یك جنس، ممكن هست باعث به هم میل کردن تعادل جنسیتی در جامعه شود.
در حالی كه متخصصان معتقدند تنها روشهای مطمئن تعیین جنسیت جنین میتواند شانس صددرصد برای انتخاب را به پدر و مادرها بدهد و تنها تعداد معدودی از زوجین تن به این روشهای هزینهبر و مشكل میدهند. به همین سبب با توجه به تعداد اندك آنها چنین خطری جامعه را تهدید نخواهد كرد.
موافقان انتخاب جنس جنین نیز معتقدند یكی از امكاناتی كه انتخاب جنسیت فرزند در اختیار جوامع قرار میدهد، تنظیم خانواده و كنترل جمعیت هست. در بسیاری موارد تمایل به داشتن مثلا یك فرزند دختر در یك خانواده سبب میشود بارداری دوم، سوم و… به امید دختر شدن فرزند بعدی روی دهد. در حالیكه با انجام روشهای مطمئن انتخاب جنسیت، ممکن است مشكل خانواده در بارداری اول حل شود و بارداری بعدی صورت نگیرد.
نینیبان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودکیاری» و «سلامت جنسی» در اختیار مخاطبان قرار میدهد.
براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي هست يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.
برنامه غذایی مناسب پیش از بارداری
منبع : نی نی بان
لطفا نظر خود را درباره برنامه غذایی مناسب پیش از بارداری با ما در میان بگذارید.
بدون دیدگاه