X

سفر به پایتخت لواشک ایران

سفر به پایتخت لواشک ایران

وبسایت اجتماعی پورتال ۱: آلوهای صادراتی «خرو» که شهرت جهانی دارد، این روزها در سبدهای سنتی، چشم انداز زیبایی به این روستا داده هست. اگر می خواهید در یک سفر پرخاطره، هم آثار تاریخی ببینید، هم از زیبایی های طبیعت لذت ببرید، هم با صنایع دستی منحصر به فرد ایرانی آشنا شوید و هم دست پر از سفر برگردید، ما هم مثل «عطار نیشابوری» در «تذکره الاولیا» روستای «خروُ» نیشابور را به شما پیشنهاد می کنیم.

 

648347_955

سفر به پایتخت لواشک ایران

در بافت تاریخی روستای «خرو»، می توانید معماری صد سال پیش ایران را از نزدیکی ببینید. ارتفاعات سرسبز «خرو» و آبشارهای روستای هم گوشه ای از طبیعت دیدنی کوهپایه بینالود را به نمایش می گذارد اما این روستای پلکانی و زیبا، بیشتر به آلوهایش سرشناس هست، آن قدر که لقب پایتخت آلوی ایران را از آن خود کرده هست.

پلکانی در بهشت، روستای «خرو» طبیعت زیبایی دارد و می توانید از ارتفاعات اطراف، باغ های روستا را ببینید. خرو، روستایی پلکانی هست و دورنمای آن با باغ های سرسبزش از تپه های اطراف، قاب خوبی برای عکاس هست.
«خرو» ۲ آبشار دارد؛ آبشار «رودمیان» که آب رودخانه رودمیان را به رودخانه روستا می رساند و آبشار «ششو» که حاصل پیوند ۶ رود کوچک به یکدیگر هست.

برای رفتن به ییلاق، یک راه پیچ در پیچ کوهستانی، شما را به ییلاقات جنوبی بینالود مثل «زِشک» و «دهبار» وصل می کند. اگر اهل کوهنوردی های سبک و پیاده روی هستید، می توانید در یک برنامه چند ساعته از مسیر کوهستانی خرو، با طبیعت دیدنی بینالود از نزدیک آشنا بشوید.

 

648350_520

سفر به پایتخت لواشک ایران

ماسوله خراسان

معماری بافت سنتی منظقه خرو، پلکانی هست و از همین رو این منظقه را «ماسوله خراسان» نامیده اند. خرو، همچنین یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان محصولات باغی در سطح کشور هست. آلو بخارای خرو، دارای شهرتی جهانی هست و این روزها برداشت آن به اتمام رسیده هست.

باغداری، مهم ترین و رایج ترین فعالیت اهالی این قسمت هست. باغ های فراوان آلو، سیب، گیلاس، گردو و همچنین تاکستان های فراوان، از جلوه های کم نظیر «خرو» به شمار می رود. یکی از جاذبه های چشم نواز خرو در فصل برداشت آلو از باغ ها، سبدهای بزرگ و پرشماری هست که با ترتیبی خاص و در کنار هم، برای تهیه خشکبار آلو، روی پشت بام خانه ها قرار گرفته اند. آلوهای زردرنگ چیده شده روی سبدهای دایره ای شکل سنتی، نمای خاص و چشم نوازی به پشت بام های روستای خرو می دهند.

آلوهای «خرو»

آلوی رسمی، عباسی، طرقبه ای یا آلوی خروی، یکی از ۲۴ نوع آلوهای موجود در ایران هست که در مناطق سردسیری می روید. این میوه، سیاه رنگ هست و ظاهری بیضی شکل دارد و به دو شیوه تازه خوری و خشکبار مصرف می شود. خشکبار این میوه، رنگی طلایی و زرد دارد و در زمان برداشت این محصول، پشت بام منازل منظقه خرو رنگی طلایی به خود می گیرد.

 

648346_212

سفر به پایتخت لواشک ایران

آلوی خشکبار سرشناس به آلو بخارا در کشورهای هند، بنگلادش، پاکستان و امارات عربی متحده، از طرفداران بیشتری برخوردار هست و می توان گفت کشورهای یادشده، عمده مصرف کنندگان آلوی خشک «خرو» هستند. همه ساله بیش از ۱۷۰۰ تن از تولیدات خشکباری آلو از این منظقه کوچک به کشورهای پاکستان، هند و امارات عربی متحده صادر می شود.

جاذبه های طبیعی خرو

منطه خرو را باید سرزمین دره های سرسبز، کوچه باغ های افسانه ای، رودهای خروشان، چشمه های جوشان و آبشارهای باشکوه نامید. خرو، همچون بهشت گمشده ای در دامنه کوهستان مهربان بینالود هست که چشم اندازهای بدیع و چشم نواز و دل انگیزی همچون شهری با معماری سنتی پلکانی که توسط حلقه ای از باغ ها و تاکستان ها در میان گرفته شده، کوه ها و ارتفاعاتی که دامنه های آنها را کمربندی سبز از باغ ها و درخت زارها دربر گرفته، دره هایی که رودخانه ها، چشمه ساران و آبشارها، طراوت و نشاط طبیعی و سرسبزی رویایی را پدید آورده اند، بخشی از جاذبه های طبیعت زیبای این قسمت هست.

 

648348_112

سفر به پایتخت لواشک ایران

گذرگاه تاریخی خرو

این گذرگاه، جاده ای قدیمی هست که بنا بر مستندات تاریخی، قوم تاتار پس از به چنگ آوردن توس، برای دستیابی به نیشابور، از این گذرگاه راهی شدند و مردم خرو، جانانه در برابر مغول های خونخوار ایستادگی و جانفشانی کردند. این جاده کوهستانی چشم نواز که از میان باغ ها، رودها و کوه ها می گذرد، ارتباط دشت های شمال رشته کوه بینالود را با دشت نیشابور برقرار می سازد.

آبشار شش آب

این آبشار که «شش او» یا «آبشار بزرگ» یا «آّبشار شاه آب» نیز نامیده می شود، در مسیر رودخانه کوچک خرو و در فاصله حدود ۹ کیلومتری منظقه خرو قرار گرفته و یکی از زیباترین و بلندترین آبشارهای خراسان هست. گفتنی هست که در قسمت خرو، دو رودخانه بزرگ و کوچک جاری هست که از کوه های زنبورگاه در رشته کوه بینالود سرچشمه می گیرند. در مسیر هر دو رود، دو آبشار وجود دارد. مسیر شمال شرقی به چشمه علی و مسیر شمالی به آبشار بزرگ خرو می رسد.

دره سرسبز «رودمیان» یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی قسمت خرو، دره ای سرسبز هست با شیبی تند که در چند نقطه آن، چشمه سارهای زلال و شفاف می جوشند. در این دره، رودخانه بزرگ خرو جاری هست و آبشاری نیز در مسیر رودخانه قرار دارد که به «آبشار رودمیان» یا «آّبشار کوچک» سرشناس هست.

مسیر دسترسی

مسیر رسیدن به روستای خرو بسیار ساده هست. از مشهد به نیشابور و ۲۰ کیلومتر مانده به منظقه، به ابتدای راه «خرو» می رسید که در سمت چپ جاده قرار دارد. از حاشیه جاده تا روستا ۶ کیلومتر راه هست. همچنین می توانید از سواری هایی استفاده کنید که در «پنجراه» نیشابور صف کشیده اند تا مسافران را به روستای خرو برسانند. ایستگاه مینی بوس های خرو هم در حاشیه «میدان بار» نیشابور قرار دارد.

 

648349_443

سفر به پایتخت لواشک ایران

کوچه باغ های خاطره

برای اوقات در محله های روستای خرو می توانید روی خانه ها و خانه باغ های اجاره ای اهالی روستا حساب کنید. اگر هم دوست دارید، می توانید به نیشابور بروید و شب را در هتل های آنجا بگذرانید.

سوغات خرو

علاوه بر آلو، ریواس «خرو» هم سرشناس هست. اهالی خرو از ریواس، شربت هم می گیرند که آن هم علاقه مندان فراوانی دارد. قالیچه های دستباف و سبدهای حصیری از دیگر سوغاتی های روستای خرو هست.

داروی خوشمزه!

امروزه، اهمیت گیاهان دارویی و فرآوری آنها در جامعه بسیار بالاست و اعتماد عمومی درباره استفاده از محصولات طبیعی، پیوسته تقویت می شود و اکنون «آلو» به عنوان یکی از گیاهان درمانی به دلیل خواص فراوان، مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته هست. روش خشک کردن آلو به دو صورت سنتی و صنعتی هست.

 

648345_846

 

سفر به پایتخت لواشک ایران

در روش سنتی، آلوها در زنبیل هایی قرار می دهند و ظرف آب جوش را روی آن می ریزند تا پوست آلو جدا شود و سپس آنها را در ظرفی مخصوص که جنس آن از «روی» یا پلاستیک هست و یا روی سبدهایی که از چوب بافته شده هست، می ریزند آنها را در فضای باز خشک می کنند، اما در روش صنعتی، کل فرآیند پوست گیری، خشک کردن و بسته بندی، در کارخانجات و مکان های ایزوله و قابل کنترل انجام می شود.

آلو را علاوه بر تازه خوری، به صورت کمپوت، مربا، خشکبار و لواشک نیز استفاده می کنند. آلو به دلیل داشتن فیبر غذایی، به کنترل قند خون، جلوگیری از یبوست، حفظ سلامت دستگاه گوارش و پیشگیری از بیماری ها قلبی و عروقی، بیماری های گوارشی و کاهش چربی خون کمک می کند. این میوه، سرشار از خواص درمانی و همچنین منبع خوبی از «آهن» هست و از بروز انواع سرطان ها نیز جلوگیری می کند. در عین حال، خیساندن آلو و استفاده آن در غذاها می تواند ضدعفونی کننده خوبی باشد.

سفر به پایتخت لواشک ایران

تهیه و گردآوری:پورتال ۱

لطفا نظرات خود را درباره سفر به پایتخت لواشک ایران با ما در میان بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *